Ze opende haar mond en dit keer…

werd ze wel gehoord.

 

Grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, de directeur voetbalzaken van Ajax en een bekende misdaadjournalist die dickpics rondsturen alsof het confetti is, de politiechef die altijd met een beschuldigende vinger naar een ander wijst, onrust bij Buitenlandse Zaken over het voortrekken mannen voor topfuncties.

Maar ook: slachtoffers die eindelijk naar voren durven te stappen en vertellen wat hen is overkomen. Opeens is er een storm van media aandacht voor stemmen die voorheen ongehoord bleven. . Het is duidelijk: het tij is gekeerd.

Ze opende haar mond en dit keer…

werd ze wel gehoord.

Dit is het thema van de campagne voor het Event voor Vrouwelijke Ondernemers op 12 maart in Amsterdam.

Maar het is ook mijn stille hoop.

Zoals meerdere vrouwen met mij heb ik blijvende schade overgehouden aan mijn zwangerschappen door het HELLP syndroom.

HELLP – laat de P weg en je hebt een idee waar je doorheen gaat als vrouw – houdt in dat rode bloedcellen worden afgebroken, een gestoorde leverfunctie door verhoogde leverenzymen en een ontregelde bloedstolling door een laag aantal bloedplaatjes. HELLP is levensbedreigend voor moeder en kind.

Wat ik mij er met name van herinner is wekenlange opnames in het ziekenhuis. Eén moment staat me nog bijzonder helder voor ogen: ik weet nog dat ik het ene moment gewoon rechtop in bed zat en het andere moment voorover klapte van een ondraaglijke pijn, rechtsboven in mijn zij. Ik weet nog dat ik naar het raam keek en dacht: ik snap nu dat er tralies voor zitten want anders was ik gesprongen.

Toen werd het zwart.